blog

De voordelen van een kangoeroewoning

Het klinkt een beetje raar: een kangoeroewoning. Steeds vaker komen de woningen voor, maar wat is het eigenlijk precies en wat zijn de voordelen ervan? Dat leggen we je in het artikel hieronder uit.

Wat is een kangoeroewoning?

Een kangoeroewoning is een woning waar twee of meer generaties tegelijk in wonen. Vaak wordt een woning omgebouwd tot kangoeroewoning, zodat kinderen hun bejaarde ouders in huis kunnen nemen. Voor beide partijen heeft zo’n woning best wat voordelen. Vaak wordt zo’n woning ontwikkeld door een aanbouw van bijvoorbeeld deaanbouwexpert te laten plaatsen. De geplaatste aanbouw vormt dan de woonruimte voor de ouders. Dit is dus eigenlijk een aanbouw woning in het klein. Door dit op een slimme manier te doen, zorg je ervoor dat beide partijen de privacy behouden.

De voordelen

Zoals we al schreven, heeft een kangoeroewoning behoorlijk wat voordelen. Zo kunnen kinderen gemakkelijk bij hun bejaarde ouders op bezoek wanneer ze hulp nodig hebben. Veel mantelzorgers hebben niet genoeg tijd om mantelzorg te verlenen, omdat ze steeds moeten reizen. Als je ouders dan vlak naast je wonen, wordt het verleden van mantelzorg al een stuk makkelijker.

Het werkt ook andersom. Als je als ouders een paar jonge kinderen hebt, kan het lastig zijn om die kinderen onder te brengen als jullie allebei moeten werken. Als je ouders praktisch in hetzelfde huis wonen als jij, kunnen ze gemakkelijk een keertje op de kinderen passen als jullie moeten werken.

Aandachtspunten

Als je je ouders of schoonouders praktisch bij je in huis laat wonen, is het erg belangrijk dat de verhoudingen in de familie goed zijn. Een kangoeroewoning bestaat uit een hoofdgebouw en een bijgebouw. Dit bijgebouw wordt ook wel de buidel genoemd en dat is dan ook waar deze woningsoort zijn naam aan dankt. Het beste is als de buidel naast de huidige woning wordt gebouwd en dat de buidel een eigen keuken en badkamer heeft. Zo krijgen de bewoners van de buidel voldoende privacy en kunnen ze nog goed op zichzelf wonen.