blog

Ons huis en onze spullen willen we goed verzekerd hebben

We hebben het in Nederland erg goed en zijn een welvarend land. Dit betekent ook dat we relatief veel bezettingen van waarde hebben. Voor de meeste mensen is hun duurste bezit hun huis, gevolgd door de auto en andere dure zaken in huis, zoals kunst en elektronica. Het is een goed idee om dit soort zaken te verzekeren, zodat wanneer er onverhoopt iets gebeurt je in ieder geval financieel gezien geen verdere hinder ondervindt van de situatie. Voor de verzekering van het huis zelf en ook de spullen in huis, zoals kunst en elektronica is een woonverzekering de oplossing. Deze verzekering bestaat vaak uit twee onderdelen, de opstal- en de inboedelverzekering, waarbij er per onderdeel vaak nog weer aanvullende modules afgesloten kunnen worden.

Uitgelicht: Opstalverzekering van Overstappen.nl

De opstalverzekering dekt financiële schade bij brand en lekkage

Er zijn diverse risico’s die schade aan het huis kunnen veroorzaken, waar we lang niet altijd bij stilstaan. Je kan hierbij bijvoorbeeld denken aan een brand, maar ook aan lekkage en bijvoorbeeld een lekkende leiding. Wanneer dit soort zaken gebeuren komt er vaak een heleboel op je af.

opstal verzekering

Hoewel de kans relatief klein is, is het echter wel een financiële ramp wanneer je hier slachtoffer van bent en niet verzekerd bent. Als huiseigenaar dien je hier zelf verantwoordelijkheid voor te nemen. De opstalverzekering dekt het huis en alles wat vastzit aan het huis af, zoals bijvoorbeeld de ramen, de vloeren, maar ook de openhaard en de tuinschutting. Als huurder ben je niet verantwoordelijk voor de opstalverzekering. Wanneer je in een flat of appartementencomplex woont dan is dit type verzekering vaak collectief geregeld via een vereniging van eigenaren.

Tip: Inboedelverzekering van Overstappen.nl

Een inboedelverzekering verzekert spullen in huis en kun je op basis van je eigen situatie afsluiten

Naast de opstalverzekering die vooral voor huiseigenaren interessant is, is er ook nog een onderdeel van de woonverzekering die gericht is op de zaken die zich in het huis bevinden en meegenomen kunnen worden, zoals bijvoorbeeld kunst aan de muur, meubilair of een laptop. Deze verzekering heet een inboedelverzekering en dekt de risico’s bij schade aan deze spullen, maar ook bij inbraak. Er zijn meestal verschillende modules af te sluiten die je kan afstemmen aan jouw persoonlijke situatie. Wanneer je bijvoorbeeld kinderen hebt, is een allrisk dekking vaak een goed idee, omdat deze ook schades die door eigen toedoen komen verzekert.