blog

Kies je zorgverzekering in 5 eenvoudige stappen

Hoe kies je de beste zorgverzekering?

Ben je net 18 geworden of moet je de zorgverzekering voor het nieuwe jaar afsluiten? Het is steeds een vervelende onderneming om een heldere blik te houden in het grote aanbod. Je hebt de indruk dat er maar geen einde lijkt te komen aan de lijst van zorgverzekeraars en het oneindig vergelijken van ziektekosten. Maak het je gemakkelijk en gebruik de volgende 5 stappen als een hulpmiddel in je zoektocht naar de beste zorgverzekering.

Bepaal hoeveel behoefte naar zorg je nodig hebt

Ieder individu is verschillend en heeft bij gevolg een ander soort zorg nodig. Daarom is elke zorgverzekering voor ieder persoon anders. Maak voor jezelf en je gezin een lijstje bij wijze van overzicht van de zorg die je denkt nodig te gaan hebben in het komende jaar. Hou hierbij rekening met bijvoorbeeld medicijnen, tandartskosten, fysiotherapie of kraamzorg, etc.

Bespaar door het eigen risico

385 euro is het bedrag dat is vastgesteld in 2020. Echter kan je dit bedrag verlagen door te kiezen voor een hoger eigen risico. De zorgpremie die je dan maandelijks zal betalen gaat hierdoor naar beneden. Soms is deze keuze riskant omdat je een hoger bedrag aan eigen risico moet betalen op het moment dat je plotseling zorg nodig zou hebben. Denk dus steeds goed na over welke kosten je met een grote zekerheid zal hebben in het nieuwe jaar. Gebruik hiervoor zeker ook het lijstje dat je hebt opgesteld in stap 1 en bereken of het de moeite waard is om een hoger eigen risico te betalen wanneer je zorg nodig hebt.

Kies de beste basisverzekering voor je gezin en jezelf

Een basisverzekering is voor iedereen boven de leeftijd van 18 jaar verplicht. Deze verzekering dekt voornamelijk huisartskosten en ambulancevervoer. Recht op dezelfde zorg is de pijler van de basis zorgverzekering. Deze verzekeringen verschillen echter wel in: naturaverzekerjng, restitutieverzekering, combinatiepolis en een selectieve zorgpolis. Neem dus ook hier een weloverwogen beslissing.

Maak de keuze voor een aanvullende verzekering

Nu ga je effectief de kosten door ziekte vergelijken die je mogelijks volgend jaar zal hebben. Gebruik hiervoor ook het lijstje dat je gemaakt hebt in stap 1 en bekijk de prijzen die de verscheidene aanvullende verzekeringen hiervoor aanrekenen. Denk je bijvoorbeeld tandartskosten te hebben? In dat geval kan een aanvullende tandartsverzekering voordelig zijn. Bereken dus de verwachte kosten en combineer die met de prijzen van de aanvullende zorgverzekering. Bepaal op die manier of een aanvullende verzekering voordeliger is.

Kies tenslotte je zorgverzekeraar

Nu moet je een keuze maken uit de vele zorgverzekeraars met hun verschillende zorgpakketten. De goedkoopste zorgverzekering is daarom niet altijd de beste keus voor je. Zorg zeker dat je steeds de vrije keus op ziekenhuizen en zorg behoudt, of toch tenminste de keus op een arts dicht bij jou in de buurt. Bekijk absoluut of de verzekeraar de medicijnen die je gebruikt vergoed en niet alleen de goedkopere variant. Zoek op het internet naar de mening van anderen. Vergelijkingssites kunnen een overzicht bieden van de goedkoopste zorgverzekering die het best bij je noden past. Een hele hulp bij het maken van de juiste keuze.