blog

Wees je bewust van de nadelen van plastic speelgoed

Kinderen en speelgoed zijn al eeuwen aan elkaar verbonden. Dit is niet zo verrassend aangezien speelgoed kinderen niet alleen bezighoudt, maar ze ook nog eens allerlei vaardigheden aanleert. Door de vele voordelen die kinderspeelgoed met zich meebrengt is er vandaag de dag een ontzettend groot assortiment te vinden voor zowel jongens als meisjes. Toch is het belangrijk om te weten dat vrijwel al dit speelgoed gemaakt is van plastic. Dit materiaal is de laatste jaren steeds vaker in opspraak, omdat het schadelijk zou zijn voor mens en milieu. Maar is dit daadwerkelijk zo? Lees snel verder en word je bewust van de nadelen die plastic speelgoed met zich meebrengt.

#1 Veel CO2 uitstoot bij de productie van plastic

Het is al jaren bekend dat plastic schadelijk is voor onze planeet. Dit komt vooral doordat plastic wordt gemaakt van natuurlijke, organische grondstoffen zoals cellulose, kolen en ruwe olie. Deze grondstoffen worden allemaal verwerkt totdat er uiteindelijk plastic, oftewel kunststof, overblijft. Naast het gebruik van natuurlijke grondstoffen wordt er bij de productie van plastic ook gebruik gemaakt van andere hulpbronnen. Zo is er bijvoorbeeld voor het gehele productieproces veel energie nodig. Van extractie van de ruwe olie, tot het maken van het eindproduct, tot het verbranden in verbrandingsovens als het kinderspeelgoed eenmaal is weggegooid. Iedere stap vraagt veel energie en zorgt daardoor voor grote hoeveelheden CO2 uitstoot.

#2 Plastic speelgoed bevat veel schadelijke stoffen

Wat maar weinig ouders weten is dat plastic speelgoed veel schadelijker is dan gedacht. Plastic is geen natuurlijk product wat betekent dat het een uitgebreide behandeling heeft ondergaan. Tegenwoordig zijn de meeste kunststof soorten gelukkig in het dagelijks leven veilig om te gebruiken. Toch zitten er bepaalde gifstoffen in plastic kinderspeelgoed waar je als ouder extra goed op moet letten, omdat deze stoffen een gevaar vormen voor jouw kleine spruit. Hieronder geven wij graag een kort overzicht:

Bisphenol-A: Ook bekend als BPA, dit is een hormoonontregelaar die verband houdt met obesitas, borstkanker en soms zelfs depressie.

Polyvinylchloride: PVC is giftig voor kinderen omdat het kankerverwekkend is. Vaak komt dit niet voor in speelgoed, maar het is beter om PVC-producten volledig uit je leven te verwijderen. Dit is niet alleen beter voor jouw gezondheid maar ook voor het milieu.

Weekmakers: Zo worden adipaten en ftalaten gebruikt om brosse kunststoffen beter bewerkbaar te maken voor de productie van speelgoed. Hierbij ontstaat het risico dat deze weekmakers uit het product kunnen lekken.

Brandvertragers: deze gifstoffen zijn standaard te vinden in plastic speelgoed. Het is inmiddels bekend dat ze hormonale systemen verstoren. Enkele voorbeelden van brandvertragers zijn polygebromeerde diethylethers (PBDE’s), polygebromeerde bifenylen (PBB’s) en gebromeerde ethanen (DBDPE & BTBPE). Deze zijn te vinden in speelgoed van hard plastic, rubber speelgoed en zelfs knuffels.

#3 Geniet van een slechtere kwaliteit

Wanneer je plastic speelgoed gaat vergelijken met het klassieke houten speelgoed, dan merk je al snel dat de kwaliteit minder is. Dit komt vooral doordat houten speelgoed ervoor gemaakt is om jarenlang mee te gaan, terwijl dit bij plastic speelgoed niet het geval is. Over het algemeen is plastic speelgoed ervoor gemaakt om slechts een paar jaren mee te gaan. Natuurlijk zijn er altijd uitzonderingen van exemplaren die het wel langer volhouden. Toch neemt dit niet het feit weg dat plastic speelgoed aanzienlijk minder duurzaam is. Het is brozer, kan ik kleine stukjes breken, waar jouw kleine spruit zich vervolgens weer aan kan verwonden. Wanneer zeg jij voor eens en altijd vaarwel tegen plastic speelgoed in jouw huis?